Com és?





UBICACIÓ

Beijing, és una ciutat situada al Nordest de Xina. Es troba al Continent Asiàtic, és també coneguda com Pekín i és la capital de Xina.




SUPERFÍCIE

La ciutat ocupa una superfície de 16807,8 km2 dels quals més de 10000 km2 són zones muntanyoses.

POBLACIÓ

Beijing és la segona ciutat més poblada de Xina amb més de 19 milions d'habitants a l'any 2011. Beijing ha patit un creixement d'un 44,5% d'habitants residents permanents a la ciutat en els últims onze anys. Aquest creixement és degut majoritàriament a moviments migratoris des d'altres províncies Xineses.

CLIMA

El clima de Beijing és continental i es caracteritza per temperatures i condicions atmosfèriques extremes. A l'estiu les temperatures arriben als 28-39ºC i a l'hivern el promig és de 5ºC sota zero. Durant la Primavera i la tardor les temperatures ronden els 10-22ºC.

Al mes de Juny predominen les pluges i el vents forts provinents del nord d'Àsia, al Juliol el clima és humit ja que l'aigua és present en forma de vapor. Entre Març i Juny és la època de les tempestes de sorra.

Estiu a Bijing

Hivern a Beijing

Tempestes de Sorra a Beijing


RIUS I MUNTANYES

Els principals rius que atrvessen Beijing són el riu Yongding, el riu Chaobai, el riu Groc i part del sistema del riu Hai He,

A Beijing es troba l'inici del Gran Canal de China, també anomenat El Gran Canal Beijing- Hangzhou és el canal artificial de més longitud en el món. Comença a Beijing i acaba al sud en Hangzhou amb una longitud de 1,801 km. En l'actualitat és navegable i és una font imprescindible en el subministrament d'aigua.


Gran Canal de Xina


Beijing creix en un territori majoritàriament muntanyos  i amb zones de relleu pla. Al oest de Beijing, trobem les muntanyes Taihang; al nord, les muntanyes Yanshan; al est, el Golg Bohai i al sudest la gran plana de Xina. Les muntanyes de Beijing fan d'escut a la ciutat.


FLORIA I FAUNA

Beijing és una ciutat amb una gran biodiversitat però una gran quantitat de plantes es troben en perill d'extinció, degut a la sobre-població de la ciutat, i amb elles la subsistència de diverses espècies d'animal es troba amenaçada.
 
El govern de Beijing ha adaptat mesures sostenibles per prevenir aquesta extinció com l'adopció d'arbres, la plantació d'arbres i boscos i els centres de reproducció d'espècies animals.

MEDI AMBIENT
 
L'accelerat creixement econòmic de la ciutat Xinesa ha reduït els seus recursos naturals i ha fet augmentar els problemes medi ambientals.

Els problemes medi ambientals més preocupants a Beijing són la contaminació i la falta d'aigua.

En l'actualitat Beijing és una de les ciutats més contaminades del món. L'atmosfera de la ciutat està envoltada d'un fum contaminat resultat del gran ús de vehicles privats, en lloc de transport públic, i del ràpid desenvolupament d'indústries.



Pel que fa a l'aigua, Beijing s'enfronta a un greu problema de deshidratació. La capa freàtica (primera capa d'aigua subterrànea) i els embassaments d'aigua estan cada cop més secs. El augment de consum d'aigua ha creat la necessitat d'extreure cada cop més aigua del subsòl i Beijing s'enfronta a una possibilitat real de restriccions d'aigua en el futur.


TURISME

Beijing és una regió amb molt atractiu turístic. És la ciutat amb més monuments considerats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO: la gran Muralla, la Ciutat Prohibida, El Palau d’Estiu, El Temple del Cel i El Lloc de l’Home de Beijing.


La Gran Muralla recorre el Nord d’Àsia amb una llargada de 6.000 km. Es va començar a construir fa més de 2.500 anys per uns senyors feudals que intentaven protegir les seves terres de les tribus nòmades del Nord.




La Ciutat Prohibida era la residència de l'emperador Xinès i s'anomena Ciutat prohibida perquè s'hi prohibia l'entrada al poble. És el palau més gran del món amb 9999 habitacions. Està rodejat per una muralla i una fosa de 50 m d’amplada per protegir-lo. La construcció més important del palau i la més alta de Beijing antic és la Sala de l’Harmonia Suprema.



El Palau d'Estiu o de l'Harmonia era un parc de relax i repòs imperial que va ser residència durant la dinastia Qing (1644-1911), la emperadriu Cixi passava molt de temps en el palau. El palau està envoltat de jardins, muntanya i d'un llac amb escultures inspirades en l'aigua. El monument va ser incendiat en dos ocasions: al 1860 per tropes  anglo-franceses i al 1900 per tropes imperialistes i va esser reconstruït al 1903. Al 1911va quedà oficialment obert al públic.


El temple del Cel era el lloc on els emperadors de la dinastia Ming i Qing oferien sacrificis al cel i oraven demanant bones collites. El Temple és un conjunt d'edificis, al nord està situat la Sala d'Oració per a la bona collita i al sud, l'Altar Circular i la Volta Imperial del Cel. El temple està envoltat per dos muralles.


El lloc de l'home de Beijing. A  les coves de Zhoukoudian (Beijing) l'any 1920 arqueòlegs trobaren esquelets d'homínid (primat la espècie supervivent del qual és la espècie humana) que van ser anomenats home de Beijing. Es sap que aquests homes vivien en grup en coves, que caminaven drets, que utilitzaven el foc i eines de pedra i que vivien de la caça. Les ruïnes constitueixen una prova de la existència d'una comunitat humana en el continent asiàtic i la exposició de la evolució de la humanitat. En l'actualitat, les coves continuen essent lloc d'excavacions arqueològiques i investigacions científiques.

Homo erectus pekinensis

Altres joies de Beijing són la Plaça de Tiananmen, les Tombes Ming, la ciutat Subterrània, la Avinguda Changan (que travessa la ciutat de Est a Oest amb més de 40 km de longitud) i la part antiga de la ciutat.

GASTRONOMIA 

La cuina de Beijing és coneguda per les seves pastes, les seves salses picantes, les seves  nutritives sopes i els seus famosos plats de xai.

El blat és l'aliment bàsic en el nord, més que l'arròs. És per això que, són freqüents les preparacions amb farina de blat com els pans cuits al vapor.

La verdura més popular d'aquesta zona és el “repollo" xinès, també són comuns els sabors forts dels porros, cebes i alls i en molts plats s'utilitzen fulles de coriandre, ja que és una planta característica de la regió.

Un plat molt popular és l'olla Mongol, que es col·loca en el centre de la taula, amb brou de verdures i fideus, i al voltant plats amb xai preparat en filets molt fins. També és molt comú guisar el xai a foc lent en cassola amb salsa de soja.

Un plat tradicional de la gastronomia de Beijing és el pollastre rostit i el plat més famós de tot Beijing és l'ànec Pekín, l'elaboració d’aquest plat dura un parell de dies, per  aconseguir que la pell de l'ànec es separi de la carn.

Preparació del plat Ànec Pekín
Els métodes de cuina més utilitzats a Pekín són la cuina al vapor, al forn i el fregit explosiu (métode ràpid de cocció en el qual l'aliment s'escalfa al màxim sobre les flames).

Les sopes són un plat freqüent a Beijing i no es prenen al principi de l’àpet, sinó al final o entre plats. Aquestes sopes són molt famoses perquè preparen les papil·les gustatives per delectar-se amb tots els sabors dels plats del dia.

El te verd, perfumat amb flors, s'utilitza freqüentment com a beguda en tots els menjars.


CULTURA


Beijing és una regió que accepta i respecte la diversitat de cultures i religions.
Pel què fa a la religió és una regió amb llibertat religiosa, fet que vol dir, que no n’imposa una o l’obliga a practicar.
Algunes de les religions que hi predominen són: el budisme, el taoisme (religió basada en l’ equilibri entre el Yin i el Yang a través del Tao que conté les conté,és fruit d’un corrent filosòfic i fomenta que cal buscar l’equilibri per arribar a la “immortalitat” a través de la superació personal i col·lectiva), d’islamisme, el catolicisme i el cristianisme.
Símbol del Ying i Yang:

Font:imatges Google.
 



Hi han espais de culte oberts al públic, en total són 150 dels quals 68 mesquites, 17 són esglésies catòliques, 11 són temples budistes, 8 esglésies cristianes i 8 temples taoistes.



Pensem que és important, des de la visió de la cultura,explicar a més de citar en l’apartat de població dintre d’aquest mateix apartat, quines són les diferents nacionalitats del propi país que conformen la societat: aquestes nacionalitats o ètnies són: Hui, Manchú, Mongol i Coreà però hi predomina la Han amb un 95’7% del total. Hi han 13.833 milions de persones residents de 56 nacionalitats diferents. I a la vora d’un 78% la població viu a la ciutat mentres que un 22% viu al camp.



La llengua predominant a la Xina i la que utilitzen internacionalment és la de la cultura Han que pertany al sistema lingüístic chinés-tibetà, format per caràcters dotats de significat (per a una persona que no hi està familiaritzat es fa difícil de comprendre).



ALTRES ASPECTES CULTURALS IMPORTANTS:

Política de planificació familiar:

Degut a l’alt ritme de creixement de la regió i del propi país es va establir una política de planificació familiar per a modificar certs trets de la cultura que calia modificar per aconseguir reajustar la població als recursos. Aquestes polítiques es basen en provocar un retràs en l’edat dels casament i en la limitació a l’hora de tenir fills. D’aquesta manera es va pretendre poder frenar la crescuda de la població.
  
Educació:

Aquest país ha realitzat un canvi dràstic per què fa a educació, ha passat de tenir, a l’any 1949, un tant per cert del 4’9 de persones alfabetitzades a passar avui en dia a un 4’9%de persones analfabetes,això també es deu a un èxode rural important,per tant, la gent del camp va a les ciutats a viure i accedeix a l’educació i a un major control per part de l’estat i a les polítiques que aquest desenvolupa.
Avui en dia s’hi troben un gran nombre d’universitats importants reconegudes a nivell mundial, com pot ser l’exemple de: Pekín ("Beida") i la de Tsinghua.

Conversió de diners:

100 euros equivalen a 855.26 CNY, a data 19 de novembre del 2011 i 100 dòlars equivalen a 635.48 CNY el mateix dia
Imatges de la moneda i bitllet utilitzat a Beijing.





Bilbiografia:


Beijing interational. Ed. Govern de Beijing.Continua actualització.7 de novembre 2011. http://www.ebeijing.gov.cn/Sister_Cities/Sister_City/

Beijing to Xi'an one day tour, apartat: Districts and countries. 2002.Beijingimpression.7 de novembre 2011. http://www.beijingimpression.com/beijing-guide/Beijing-Districts-Counties.shtml


Lago Shichahai, símbolo del viejo Beijing. 2004.Spanishnews. Agencia de Noticies Xinhua de China. 9 de novembre 2011. 

Beijing cultura milenària.Maru. 2004. Viajeros.com, apartat de diarios de viaje. 9 de novembre 2011. http://www.viajeros.com/diarios/beijing/beijing-cultura-milenaria




The Beijing Page. 2009. Tour-Beijing. 9 de novembre 2011


Chinese Culture and History..2011. Chinese culture made it easy.7 de novembre 2011 http://www.beijingmadeeasy.com/beijing-culture

 

Pekin. Última actualització: 2011. Wikpèdia. 6 de novembre 2011.http://es.wikipedia.org/wiki/Pek%C3%ADn

Las regiones y provincias autónomas de China. Beijing. China Internet Information Center.  2001. China.org.cn. 9 de novembre 2011.http://spanish.china.org.cn/spanish/xi-difang/beijing.htm

 

PopulationNationalities and Religions. 2008. Beijing Memory. 9 de novembre 2011. http://www.bjmem.com/bjm/english/modern2.html